7 exerciții pentru coloana

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante părți ale corpului nostru, iar menținerea sănătății acesteia este crucială pentru un stil de viață activ și fără dureri. Exercițiile pentru coloană nu numai că ajută la întărirea mușchilor din jurul acesteia, dar pot reduce și riscul de dureri și afecțiuni cronice.

Beneficiile exercițiilor pentru coloană

Exercițiile regulate pentru coloană pot aduce numeroase beneficii pentru sănătatea generală a corpului nostru. Printre acestea se numără:

 • Întărirea mușchilor din jurul coloanei vertebrale;
 • Îmbunătățirea posturii;
 • Creșterea flexibilității coloanei vertebrale;
 • Reducerea riscului de dureri cronice de spate;
 • Îmbunătățirea circulației sângelui în zona coloanei vertebrale;
 • Îmbunătățirea calității somnului;
 • Menținerea sănătății generale a coloanei vertebrale pe termen lung.

Exercițiile pentru coloană

Iată 7 exerciții eficiente pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale:

Exerciție Descriere
1. Plank Stai în poziția de plank, sprijinindu-te pe antebrațe și vârfurile degetelor. Mențineți această poziție cât mai mult timp posibil, menținând coloana vertebrală dreaptă.
2. Coborârea piciorului Stai întins pe spate, cu picioarele ridicate. Coborâți încet un picior spre podea, apoi reveniți la poziția inițială. Repetați cu celălalt picior.
3. Rotiri de trunchi Stai în picioare, cu picioarele ușor depărtate. Rotiți trunchiul într-o parte, apoi în cealaltă, menținând coloana dreaptă și mișcându-vă într-un ritm controlat.
4. Cobra stretch Stai întins pe burtă, cu palmele plasate lângă umeri. Ridică-te în sus, întinzându-ți brațele și arcuind spatele cât mai mult posibil.
5. Flexii laterale Stai în picioare, cu mâinile pe șolduri. Înclinați-vă în lateral, încercând să atingeți podeaua cu mâna. Reveniți la poziția verticală și repetați pe partea opusă.
6. Cat-cow stretch Stai în poziție de patruped, cu mâinile sub umeri și genunchii sub șolduri. Înclinați-vă spatele în sus (poziția de cow) și apoi în jos (poziția de cat), alternând între cele două poziții într-un ritm lent.
7. Bird-dog Stai în poziția de patruped, cu mâinile sub umeri și genunchii sub șolduri. Întindeți simultan un braț în față și piciorul opus în spate, menținând coloana dreaptă. Reveniți la poziția inițială și repetați cu celălalt braț și picior.

Este important să efectuați aceste exerciții cu atenție și să nu forțați mișcările, în special dacă aveți deja probleme de spate sau coloană vertebrală. Consultați întotdeauna un specialist înainte de începerea oricărui program nou de exerciții fizice.

Menținerea sănătății coloanei vertebrale este esențială pentru un stil de viață activ și fără dureri. Prin includerea acestor 7 exerciții în rutina dvs. de antrenament, puteți îmbunătăți postura, flexibilitatea și puterea mușchilor din jurul coloanei vertebrale, contribuind la prevenirea problemelor de spate pe termen lung.

Întrebări frecvente

Iată câteva întrebări frecvente referitoare la exercițiile pentru coloană:

 1. Cât de des ar trebui să fac exerciții pentru coloană?
 2. Frecvența exercițiilor pentru coloană poate varia în funcție de condiția fizică individuală și de recomandările medicului sau antrenorului personal. În general, este recomandat să efectuați exercițiile cel puțin de 2-3 ori pe săptămână pentru a obține beneficii semnificative.

 3. Este sigur să fac exerciții pentru coloană dacă am deja probleme de spate?
 4. Înainte de a începe orice program nou de exerciții, este important să consultați un specialist, cum ar fi un fizioterapeut sau un medic specialist în coloană vertebrală, pentru a evalua situația și a primi recomandări personalizate. Unele exerciții pot fi benefice pentru anumite condiții de spate, în timp ce altele ar putea agrava problemele preexistente, de aceea este esențial să primiți îndrumare profesională.

 5. Care sunt semnele că ar trebui să opresc o anumită exerciție pentru coloană?
 6. Există câteva semne pe care ar trebui să le luați în considerare în timpul efectuării exercițiilor pentru coloană, cum ar fi durerea acută sau disconfortul intens în timpul mișcării, senzația de amorțeală sau furnicături în membrele superioare sau inferioare, sau orice modificare bruscă în durata sau intensitatea durerii de spate. Dacă experimentați aceste simptome, este recomandat să opriți imediat exercițiul respectiv și să consultați un profesionist medical.

Photo of author

Asoro

Lasă un comentariu